Wie zijn Jos Wiersema & Cor Fijma?
Geheugen van de Amsterdamse tram

Share |

INLEIDING JOS WIERSEMA: "DE WEBSITE AMSTERDAMSETRAMS.NL"

Niet dat ik een zo'n grote tramkenner ben, in tegendeel. Maar de oude Amsterdamse trams brengen bij mij een zeker nostalgisch gevoel teweeg. Als kind vond ik het heerlijk en spannend om tramritjes door de stad te maken. Voor een paar kwartjes kon je uren lang met het GVB over de Amsterdamse rail zwerven. 's Zomers op het trambalcon staan en uitwaaien.
Tot op de dag van vandaag kan ik genieten bij
trammuseum, weer eens rijden met zo'n prachtige historische tram. Maar natuurlijk het liefst met een Amsterdamse tram.


Jos en Cor
FOTO PAUL LE CLERCQ

Deze website is ontstaan doordat ik nog een aantal tekeningen had liggen die ik in de 80-er jaren heb gemaakt. Na publicatie van deze tekeningen op het web kreeg ik al snel reacties van mensen die zich voor mij ontpopten als echte tramliefhebbers met een grote kennis van de Amsterdamse tram. Hans Meijer was de eerste die aanbood eigen fotomateriaal voor deze website ter beschikking te stellen, daarna meldde Cor Fijma zich die mijn pentekeningen van commentaar voorzag. Zijn eerste bijdrage was de pagina "De Blauwen", waar naar de website destijds naar genoemd is. Hij voorzag zes door hem gemaakte foto's van tekst en uitleg. Hij kreeg de smaak goed te pakken en al snel volgden meer inzendingen.
Inmiddels werken
ook Cees Pot (mediatijdlijn), Tom Mulder (tramcolumns), Jeroen Epema (prentbriefkaarten), Hans de Haan (sneeuw- en raildiensten), Erik Swierstra (trams in West) en Jan Loman (Paardentram),  aan dit project mee. Allen hebben zo hun eigen invalshoek die de website tot een smakelijk geheel maken.

Jos Wiersema
e-mail: joswiersema@amsterdamsetrams.nl


Cor en Jos
FOTO PAUL LE CLERCQ

INLEIDING COR FIJMA : "AMSTERDAMSE TRAMGESCHIEDENIS TOT LEVEN"

Cor Fijna is op 23  januari 2021 overleden

Amsterdam is net een huiskamer. Je kunt er zo heerlijk in rondstruinen, langs bekende en onbekende plekken. Amsterdam is ook traditie. Tot de dingen van alledag die altijd leuk zijn om te zien behoren de routes en lijnkleuren van de tramlijnen.
Neem lijn 10. Die rijdt al bijna 108 jaar langs de binnenring. Lijnkleur rood. Of de tram in de Leidsestraat. Ook al ruim 100 jaar en al veel langer als je ook de paardentram meerekent. Als die trams er niet meer zouden zijn ga je echt iets missen.
Amsterdammers zijn zeer vertrouwd met hun tramlijnen. Met de 4 en de 25 ga je naar de Rivierenbuurt en de 3 komt langs het Concertgebouw, dat weet iedereen. Geen Amsterdammer waagt zich dus in rare tramlijnen die de gemeente af en toe probeert, zoals “circletram” lijn 20 die enkele jaren bestaan heeft. Die lijn ging nergens naar toe. Ook lijn 6 heeft het moeten afleggen tegen de onwil om met die lijn mee te gaan. Lijn 6? Waar heb je het over? Lijn 5 is daarentegen een succeslijn. Hoe zou dat komen? Leuker dan de sneltram?
Tja, en er zijn de liefhebbers die niet alleen met de tram rijden maar het verschijnsel ook bestuderen, beschrijven en documenteren.


Jos en Cor
FOTO PAUL LE CLERCQ

Er is veel geschreven over het bedrijf. Er bestaan vele duizenden foto’s van de tram en zijn omgeving. Die foto’s vormen ook een fraaie weergave van hoe de stad veranderd is en nog steeds verandert.
De ware liefhebber zal je moeiteloos mededelen van welke wagens geen foto bestaat. Dat zijn er overigens maar weinig. De 14 is er een van. Nee, niet lijn 14, maar wagen 14 uit 1901. Dus, mocht u nog ergens oude plaatjes hebben liggen, gooi ze niet weg want je weet maar nooit. En als u toch rommel opruimt: je weet nooit of er niet toevallig een ansichtkaart in zit die de eerste lijn 19 laat zien. Van die lijn bestaat namelijk geen foto, voor zover bekend.
Op de site www.amsterdamsetrams.nl wordt geprobeerd de Amsterdamse tramgeschiedenis tot leven te brengen met behulp van tekeningen, foto’s, teksten en video’s. Ik vind het leuk daar een bijdrage aan te leveren vanuit mijn intussen in ruim een halve eeuw opgebouwde tramdocumentatie. Er komen aardige reacties op, vaak van oud-Amsterdammers die nu in verre windstreken wonen.

Cor Fijma

omhoog

 

 

eXTReMe Tracker