Mijn overgrootvader Hendrik van Lunsen 1889-1958


Geheugen van de Amsterdamse tram

 

Share |

Ingezonden door Dan van Lunsen

Geachte heer Wiersema,

Ik had al met groot genoegen kennis genomen van uw zeer fraaie en zeer onderhoudende site “Geheugen van Plan Zuid” maar trof nu ook uw site “Geheugen van de Amsterdamse Tram” en die doet daar in geen enkel opzicht voor onder. Temeer omdat mijn overgrootvader van 1913 tot zijn pensioen in 1954 werkzaam was bij de GTA.

Mijn overgrootvader
Hendrik (Henk) van Lunsen (1889-1958)

Hendrik van Lunsen was in aanvang als loodgieter werkzaam bij IJzergieterij en Metaalfabriek "J. Zimmer" in de Douwes Dekkerstraat te Amsterdam (gesloopt in 1969).
Vanaf 1913 was hij werkzaam als conducteur en later controleur en hoofdconducteur bij de "Gemeente Tram Amsterdam" (GTA). Deze baan had hij vermoedelijk te danken aan zijn zwager Jouke van der Wal (1876-1962) die als tramwagenbestuurder bij de GTA werkzaam was. Uit overlevering weet ik dat Hendrik van Lunsen gedurende de eerste periode van zijn carričre vooral dienst op de lijnen 1 en 7. Af en toe was hij ook werkzaam op lijn 2. In latere jaren was hij geplaatst op lijn 17. In de Hongerwinter (1944/45) werd hij vanuit de GTA tevens geplaatst bij de "Centrale Gaarkeukens" in Amsterdam om aldaar werkzaamheden te verrichten (wie weet hier meer van). Op waarschijnlijk lijn 1 of 17 pleegde hij een halte nabij de Aletta Jacobsstraat en Agatha Dekenstraat om te roepen als “Aletta bij Agatha onder de deken”.

Enkele foto's


Hendrik van Lunsen als conducteur bij de GTA in 1939.


Legitiematiekaart Hendrik van Lunsen


Hendrik van Lunsen (uiterst links) samen met collega’s ten tijde van zijn pensionering in 1954. Deze foto werd gemaakt op het dak van het hoofdkantoor van de GTA (dan inmiddels GVB) aan de Stadhouderskade.


Foto welke is gemaakt ter gelegenheid van het huwelijk van mijn oudtante Hendrika Clasina van Lunsen (1917-1960) met Josephus Cornelis van den Broek (1916-1985) op 24 september 1941. Bij die gelegenheid had mijn overgrootvader, om de hele familie te kunnen vervoeren, een complete tram afgehuurd. Zo iets kon toen schijnbaar. Op de foto ziet u het bruidspaar (in de deuropening) met de hele familie voor de tram bij de eindhalte “Sloterdijk”. Ik weet niet van welke lijn deze tram deel uit maakte.

Met vriendelijke groet,

Dan van Lunsen  - 22 maart 2013 - d.van.lunsen@quicknet.nl

 

omhoog

 

Bezoekersteller

eXTReMe Tracker